Jakten på det nya

Bad Gastein är den klassiska kurorten som i mångas ögon får stå som modell för en gammal traditionell alpby. De senaste åren har man satsat på att modernisera en aning för att möta konkurrensen från andra skidsystem. Svenskar har i åratal invaderat byn och den har blivit ett skandinaviskt centrum i Österrikiska Alperna och det lär av Aftonbladets omröstning fortsätta så.

(Publicerad i Aftonbladet)


Köerna är obefintliga inuti det orangegrå lifthuset med hårda kanter och glasdetaljer. Stubnerkogelbahn är en av Europas modernaste liftar och forslar 3000 skidåkare till toppen av berget varje timme. Huset liknar mer ett köpcentrum eller konstgalleri och sticker minst sagt ut i den gamla bebyggelsen i alpbyn. Den är ritad av arkitektbyrån Innerhofer som gjort sig ett namn på hur med udda former och vinklar. Under vägen upp hinner jag byta några ord med mina medresenärer i gondolen. De berättar att märkt av att köerna nästan försvunnit sedan liften kom i bruk för ett par år sedan.

-Skidsystemet är beroende av att alla kommer upp på kalfjället. Den här liften är det enda sättet att ta sig upp, så tidigare kunde det lätt bli trångt på förmiddagarna, säger Christian Eberstein som bott i Bad Gastein i åtta år och borde veta vad han talar om.


Jag berättar att jag har hört om att byn blivit mer modern och frågar om han som bott här har några exempel. Christian tittar lite fundersamt på mig och förklarar att det på ytan inte ser ut som någonting annat än liften är nytt.

-Turister som kommer hit vill nog inte ha flashiga barer och designhotell. Även om det byggs nytt bygger man i gammal stil. Det mesta i byn är byggt i slutet av 1800-talet och är ritat av en och samma arkitekt (Angelo Comini reds. anm.). Om någon idag kommer med för vilda planer brukar de få tänka om för att det ska passa in i bilden. Besökarna brukar ändå fråga efter det gamla klassiska.


Uppe på toppen breder några av alpernas bästa pister ut sig. Snötäcket är i år mindre än vanligt så puderjakten får vänta till en annan resa. På fötterna har jag i alla fall fått mig något av det modernaste som går att få tag på. Ett av de större skidmärkena har ett testcenter utplacerat utanför klassiska hotellet Salzburger Hof nere i byn. Hotellet som ägs av svenska STS Alpresor och som är en av de stora anledningarna till den höga svensktätheten i Bad Gastein. Karl Zeizt har flugit ner från Sverige för att sköta jippot för de svenska potentiella skidköparna. Han lockar mig att prova ett par skidor gjorda i två flexibla lager så skidorna expanderar i bredd ju mer jag trycker till i svängarna.

-De känner efter hur du är som åkare och rättar sig efter just din åkstil, förklarar han.

Det låter som hokus pokus, men efter några svängar i de manchesterklädda pisterna börjar jag förstå vad han menar och jag känner mig som Anja Pärson i storform. Skidorna sticker utåt kanterna så fort jag lägger lite tyngd på dem och små isfläckar gör mig ingenting längre.


I den timrade stugan Jungerstube beställer jag in en schnitzel, öl och Jägermeister och känner mig lite extra turistig. Vid bordet bredvid sitter Doris Höhenwarter som jobbar för turistbyrån i Bad Gastein. Hon har gått på stighudar upp för slalombacken för att träffa ett gäng danska journalister över en lunch.

-Vi har visioner även här, säger hon. Jag jobbar för att få in mer kultur i Bad Gastein, kanske konstgallerier eller en festival. Även om hus och hotell aldrig kommer få se high tech ut betyder det ju inte att vi inte kan förnya.


Fram emot kvällen fylls baren Silver Bullet med svenska och norska after ski-entusiaster. På scen står en svenskt coverband och slår på sina distade gitarrer. Jag letar jag mig ned för backen in på Bellini istället, som är i stort sett den enda bar där inredningen är i metall och glas och där träbjälkarna i taket lyser med sin frånvaro. Jag beställer såklart in en Bellini (mousserande vin med persikopuré) och sippar förnöjt i en lädersoffa. Det här stället är i alla fall den moderna oas i det klassiska Bad Gastein jag letat efter. Jag kan konstatera att allt flutit otroligt smärtfritt under dagen. Inga köer, snabba liftar, fina pister och god mat, allt med den typ av svensk organisation vi uppskattar. Bad Gastein är en uppenbarligen modern skidort i en gammal kostym. En kostym som håller än ett tag.



5 x Bad Gastein


Bellini Bar.

Skön bar med lite modernare inriktning. Stora fönster, betong och designade glas. En liten känsla av storstad i alperna där det känns helt OK att dricka champagne eller drinkar i frostade glas istället för Jägermeister och öl.

www.salzburgerhof.com

Karl Heinz Waggerl Straße (på ”baksidan” av Salzburger Hof)


Bada i radon

Bad Gastein är en gammal kurort (där av namnet) och är ett av endast två ställen i Europa där du kan bada i naturligt radonhaltigt vatten. Det är inte farligt trots det kemiska ämnet, utan ska snarare stärka kroppen och får den mer avslappnad. Finns bland annat på Salzburger Hof och Dunstbad.

www.dunstbad.at

Bismarckstr. 2


Stubnerkogelbron

Världens högsta hängbro finns i Bad Gastein. Eller världens högst belägna i alla fall. Den ligger på 2300 meters höjd på Stubnerkogel och går mellan två av topparna. Den har ingen praktisk funktion, utan är endast till för att bättra på den fina utsikten och för att skapa lite dallrande ben för de som vågar sig ut på den.


Sportgastein

Längre upp i dalen finns det relativt nybyggda skidområdet Sportgastein. Sätt dig 20 minuter på en gratisbuss och du får ett helt nytt berg att åka på. Mindre folk och obegränsat med offpistmöjligheter då det är snö. Ligger på högre höjd, så är det mulet i byn kan det ändå vara sol i Sportgastein, som då ger en otrolig utsikt ovan molnen.


Felsentherme

Efter en dag i backen är det skönt att sträcka ut i de varma källorna i Felsentherme. Den mest klassiska av spaanläggningarna i byn. Naturligt varma källor, saltluftbehandling och infraröd bastu är några av aktiviteterna du kan ägna dig åt för att återhämta dig. Eller kanske passa på att ta en heldag då det är mulet.

www.felsentherme.com