Seglare, författare livsnjutare

Han är AD:n som lämnade de flashiga reklambyråerna i Köpenhamn bakom sig och satte upp eget kontor i sittbrunnen på sin 31-fotare. En dröm som lever hos många av oss, men som sällan blir till verklighet. I Medelhavets hamnar och ankringsvikar har Adam Hansson sedan förverkligat en annan dröm som funnits längre än den om båtlivet – att bli författare.

(Publicerad i Till Sjöss)


Hur många har du inte hört säga att de borde bryta upp från det gamla invanda livet och segla jorden runt? Kanske sälja allt och leva havsvagabondlivet i några år. För många stannar det vid en dröm, men för Adam Hansson och hans fru Camilla blev det verklighet. De tog dessutom beslutet ett steg längre genom att ta sina jobb med sig ombord – och några planer på att återvända finns inte.


I en takvåning på Gamla Väster i Malmö pågår det flyttpackning för fullt. Adam Hansson och Camilla Jacobsson har efter 18 månaders prövotid i sin segelbåt bestämt sig för att sälja sin lägenhet på hemmaplan och helt och hållet kapa banden till fastlandet.

-När jag är på båten tänker jag inte på lägenheten eller livet på land; båten är ett lika självklart hem för oss idag, säger Adam medan han kämpar med beslutet om vilka böcker som skall få magasineras och vilka som ska få nya ägare. Att ta med dem till båten är inget alternativ.

-På nio kvadratmeter får man vänja sig vid att inte ha samma materiella överflöd som de flesta har hemma. Man inser snabbt att man inte behöver så mycket.


Varken Adam eller Camilla kommer från seglarfamiljer. Under 80-talet spenderade Adam förvisso all sin lediga tid på en vinsurfingbräda och hade en del framgångar på nationell nivå, men annars var sjöerfarenheterna begränsade. Drömmen om ett annat liv på havet kom smygande för cirka åtta år sedan.

-Vi visste redan från början att det som lockade var att prova ett annat liv än det vi hade. Tanken att bara segla jorden runt under några år och sedan återvända till det gamla livet har aldrig funnits. Det är mer själva livsstilen än resan som tilltalar oss.

Adam jobbade som AD på en av Köpenhamns största reklambyråer och Camilla var och är översättare med eget företag. Med de yrkena insåg de att det skulle vara möjligt att jobba från vilken plats på jorden som helst, så länge de hade var sin dator och en uppkoppling av något slag. Adam sade upp sig och började bygga upp ett eget nätverk av kunder och Camilla förberedde sina uppdragsgivare på de planer som hade börjat ta form. Förberedelserna tog sju år. Allt från inköp och totalrenovering av båt till provseglingar och uthyrning av lägenheten i Malmö.


Adam ställer fram kaffekopparna på bardisken som delar av deras stora kök. Ett kök han själv designat och byggt bara några år tidigare. Han och Camilla har varit ett par sedan tonåren och är idag båda strax över 40, men har valt att inte skaffa barn. Det gör dem till ganska unika långseglare. Han berättar att de flesta de möter i hamnarna är över femtio, men att det även börjar bli fler och fler barnfamiljer på haven.

-Som långseglare står man lite utanför det vanliga samhället. I mångas ögon gör vi något man egentligen inte får, vi går utanför de oskrivna sociala reglerna. Än mer så är det nog för de som har sina barn med på resan. Men faktum är att jag tror att många av de barn och tonåringar vi möter får en mer givande uppväxt än de skulle kunnat få på hemmaplan. Samtidigt som de upptäcker världen och får tonvis med nya perspektiv ser de också att världen är så mycket mer än det egna hemmakvarteret. Sen har vi också märkt att barn och ungdomar som lever till sjöss accepterar varandra på ett helt annat sätt då de möts i hamnarna. Här spelar inte ålder, kön eller klädstil någon roll. Träffar man någon i ungefär samma ålder är man kompisar helt enkelt.


Att Adam lagt märke till just detta är ingen slump. Under sina första 18 månader har han slutfört sin andra stora livsdröm, att bli författare. Han plockar fram en tjock lunta A4-papper ur en av kartongerna och berättar att det är ett av de sista utkasten till hans debutroman. I augusti kommer Doktor Kessners hemlighet – en ungdomsroman som utspelar sig i långseglarmiljö – ut i handeln. Huvudpersonen är en 15-årig svensk pojke som lever med sina föräldrar på en segelbåt i Karibien. Båten ruvar på en intressant historia som tar läsaren med på två parallella berättelser i en klassisk äventyrsanda.

-Mycket av dagens ungdomslitteratur är antingen fantasy eller ganska mörka historier från vårt samhälle. Jag ville skriva ett klassiskt äventyr som får läsaren att må bra och börja drömma, tänk Skattkammarön eller Robinson Crusoe. Jag känner att världen är så spännande i sig själv att man inte behöver blanda in övernaturliga saker för att det ska bli intressant.


Adam berättar att han faktiskt började skriva på boken i mitten av 90-talet. Trots att boken utspelar sig i seglarmiljö hade han vid den tiden inga planer på att segla jorden runt, eller ens att segla över huvud taget. Fler tillfälligheter är att en del av bokens handling utspelar sig i samma kvarter i Malmö som han nu är på väg att flytta ifrån. 1995 bodde han själv i Ystad.

-Det är ganska otroliga tillfälligheter faktiskt. Likaså har det varit svårt för mig att riktigt förstå hur livet på en båt skulle te sig för en 15-åring, men nu när vi träffat så många familjer har jag förstått att jag haft ganska rätt från början. Men naturligtvis har jag fört in en hel del av de erfarenheter jag samlat på mig under månaderna på sjön.


Från den stora bokhyllan i rummet bredvid har Camilla, medan vi pratat, lyckats plocka ihop en banankartong med böcker de kan tänka sig att göra sig av med. Resten ska magasineras tillsammans med stora delar av möblemanget.

-Vi har inte sagt att vi aldrig kommer att återvända, men just nu känns det helt rätt att leva på båten. Vi har många vänner och våra familjer kvar här så vi kommer att besöka Sverige ofta framöver också. Vi kommer även att ha en liten stuga på mina föräldrars tomt i Blekinge skärgård, som en fast punkt när vi är hemma. Vi sätter ingen prestige i att vara borta från Sverige, det är inte poängen. Det viktiga är att kunna leva precis som vi vill. Och just nu är det på nio kvadratmeter i en hamn i Spanien.Fakta

Namn: Adam Hansson

Ålder: 43

Familj: Frun Camilla

Bor: På segelbåten Isola, i skrivande stund i Cartagena, Spanien.

Yrke: AD, författare och seglare.

Aktuell: Debutromanen Doktor Kessners Hemlighet utkommer i augusti 2012, novellen Alter Ego i maj 2012, båda på Collings Förlag.


Följ Adam och Camilla på deras hemsida och blogg: www.yachtisola.com